środa, 30 lipca 2014

Granny apple pie. Szarlotka tradycyjna.




Składniki:
(duża porcja, zdecydowanie większa niż na moją blaszkę na zdjęciach)
  • 500g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g masła/margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
  • wszystkie składniki wsypujemy/wkładamy do miski i zagniatamy ciasto
  • 1. ciasto dzielmy na dwie części jedną zamrażamy, drugą tylko  chłodzimy (min 1 h w lodówce)
    lub
    2.całe ciasto chłodzimy
  • po wyjęciu 1/2 ciasta rozwałkować na miarę blachy 
  • wykładamy jabłka z cynamonem i cukrem (jeżeli są świeże, radzę dodać bułkę tartą lub kaszę manną, żeby wchłonęła wodę z jabłek)
  • drugą część:
    1.jeżeli zamroźliśmy ścieramy na wierzch ciasta
    lub
    2.jeżeli schłodziliśmy rozwałkowujemy, kroimy w paski i układamy na wierzchu ciasta 'kratkę'
  • piec należy od 30 min do 45 min w zależności od rodzaju jabłek, wysokości i grubości ciasta w 180 stopniach

1 komentarz: