niedziela, 6 lipca 2014

Jagodowe z kruszonką

 
Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny (125g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/3 szklanki jagód
Wykonanie:
  • rozpuścić masło
  • białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier, kiedy po przechyleniu miski do góry dnem piana będzie się trzymać to znaczy, że białka są prawidłowo ubite
  • dodać żółtka, nadal miksując, teraz na wolniejszy obrotach
  • dodać mąkę z proszkiem, najlepiej w partiach i wymieszać delikatnie łyżką
  • dodać powoli lekko ostudzone masło i wymieszać
  • gotowe ciasto przełożyć do formy, u mnie tortownica ok. 22 cm średnicy
  • jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną, (ok. 1 łyżka mąki), chodzi o to aby jagody był obtoczone w mące, mąką która się nie 'przylepi' jest zbędna
Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki
Zagnieść razem wszystkie składniki. Posypać kruszonką ciasto.
Piec ok. 45 min w temperaturze 180-170 stopni

1 komentarz:

  1. Pięknie Ci "się upiekło" :) Lubię takie ciasta właśnie ze względu na prostotę wykonania :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń