sobota, 26 lipca 2014

Jogurtowa panna cotta



Włoskie lody, tiramisu, pizza, panna cotta- wyszstko takie dobre, ale też nie oszukujmy się nie są to najmniej kaloryczne specjały.
Panna cotta z włoskiego to "gotowana śmietanka" i rzeczywiście deser ten w oryginale jest robiony z tłustej śmietanki kremówki. W restauracji, na wakacjach, przyjęciach czemu nie... Ale w domu? Aż się prosi o przygotowanie lżejszej, bardziej przyziemnej wersji. Dlatego chcę przedstawić mój przepis na jogurtową panna cottę. Jeżeli dodamy zamiast cukru słodzik i dosyć chude mleko śmiało bym powiedziała, że jest to deser light.

Składniki:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 500 g jogurtu naturalnego (najlepiej o kremowej konsystencji)
  • 3 łyżki cukru lub słodziku o ilości odpowiadającej 3 łyżkom cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ewentualnie-  trochę cukru waniliowego lub wanilii
Wykonanie:
  • żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, potem rozpuścić w kąpieli wodnej
  • mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, żelatynę, mieszamy do połączenia
  • do jogurtu dodajemy mleko z cukrem i żelatyną, mieszamy aż wszystko się połączy, przekładamy do foremek i wstawiamy do lodówki na około 4 h.
 
Lekkie desery bez piekarnika vol 2

3 komentarze:

  1. ciekawy przepis :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń