czwartek, 17 lipca 2014

Kokosowa manna



Takie oczywiste -kasza manna na mleku, a jednak ja bardzo ją lubię. Nigdy jej nie słodzę, dodaję łyżkę dżemu, zazwyczaj porzeczkowy lub morelowy produkcji mojej mamy. Dziś też z domowym dżemem, ale truskawkowym. No i mój extra dodatek wiórki koksowe. Ich kaloryczność w 100g przekracza kaloryczność nawet czekolady, ale łyżka wiórków koksowych to 6g, więc grzechu nie ma!



Składniki:
  • półtorej łyżki kaszy manny
  • szklanka mleka
  • 1/2 łyżki wiórków kokosowych
  • dżem
Przygotowanie:
  • zimne mleko wlewamy do garczka, wsypujemy mannę i wiórki kokosowe (dzięki wsypaniu kaszy do zimnego mleka nie będzie grudek), mieszamy
  • gotujemy, po zagotowaniu mleka około 8 minut (u mnie), co jakiś czas mieszając
  • miseczkę smarujemy dżemem, przekładamy naszą mannę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz