sobota, 19 lipca 2014

Morelowe clafoutis


Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy (ok. 1/2 dużego opakowania)
  • 3/4 szklanki mleka
  • ok. 6 moreli i 2 brzoskwinie
  • ewentualnie wiórki koksowe do posypania na wierzch

Wykonanie:
  • jajka ubijam z cukrem
  • dodaję przesianą mąkę, mleko
  • morele i brzoskwinie myję, kroję w kawałki, układam na dnie naczynia
  • owoce zalewam ciastem
  • ja, jeszcze 1/2 ciasta posypałam wiórkami
  • piekę około 23-25 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni
  • clafoutis podajemy na gorąco!
Upieczone morele to coś naprawdę pysznego!






BARDZO SZYBKO ZNIKA!


 

2 komentarze:

  1. Wcale się nie dziwię, że znika błyskawicznie - wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń