środa, 23 lipca 2014

Nadziane, ale uduszone jabłuszko :p

 
 
 
Uwielbiam jabłka, szczególnie te 'świeże', czyli sezonowe. Można je jeść i jeść. Duszone jabłko to alternatywa dla pieczonego (moim zdaniem szybsze w przygotowaniu) i dla tego jedzonego na surowo.
 
Moje nadzienie:
  • 2 łyżeczki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki płatków żytnich
  • 1 łyżeczka miodu
  • solidna szczypta cynamonu
Przygotowanie:
  • odkrajamy 'wieczko' jabłka
  • środek wykrawamy, usuwając gniazdo nasienne
  • nadziewamy naszym wymieszanym nadzieniem
  • do garczka wlewamy wodę- TYLKO NA DNO- ok 1-2 cm
  • wkładam jabłko, przykrywamy, gotujemy do czasu, aż skórka zacznie pękać (nie więcej niż 10 minut na pewno)
 
 



1 komentarz: