poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Sernik z brzoskwiniami




Była tradycyjna szarlotka, teraz czas na ciasto, które należy do tych też wpisujących się w rodzinne zwyczaje. Zazwyczaj jest robiony przez moją mamę albo babcię.

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kosatka margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wyrobić ciasto i rozwałkować 3/4, a resztę zamrozić.

Składniki na masę serową:
  • 500-700 g sera
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy/waniliowy bez cukru
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 puszka brzoskwiń
Twaróg ucierać z jajkiem, budyniem, cukrem i masłem do otrzymania jednolitej masy. Wyłożyć ją na spód z ciasta. Brzoskwinie pokroić (w paski?) i ułożyć na wierzchu masy serowej. Ubić pianę z 5 białek i 1/3 szklanki cukru na sztywno. Wyłożyć ją na brzoskwinie. Zamrożone ciasta zetrzeć na pianę. Piec w 180 stopniach przez około 1 h. (Sernik musi być dobrze wypieczony.)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam serniki, ten wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje, chociaż i tak zdjęcia słabo wyszyły :(

    OdpowiedzUsuń