sobota, 5 lipca 2014

Tarta z truskawkami


Składniki na ciasto:
-200 g mąki
-75g masła
-1 jajko
-3 łyżki cukru pudru
-szczypta soli

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, jajko, sól i zagnieść. Gotowe owinąć w folię i włożyć do lodówki lub jeżeli zależy nam na czasie do zamrażalnika na około 1/2 h. Kwestia 'im dłużej tym lepiej' dotyczy oczywiście tylko lodówki, przecież nie chcemy by ciasto zamarzło na kość.

Schłodzone rozwałkować, mniej więcej na wielkość formy. Piec ok.18 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
 
Wypełnienie:
-krem karpatkowy (gotowy z torebki świetnie się spisuje, nie trzeba dodatkowo dodawać też tłuszczu a na konserwanty można przymknąć oko)
-1/2-1 kg truskawek
-1 galaretka (najlepiej czerwona lub pomarańczowa)
Po wystudzeniu:
-gotowy krem wyłożyć na kruchy spód naszej tarty, (jeżeli jest dobrze wypieczony, możemy go posmarować musem z truskawek, syropem owocowym, sokiem, żeby namiękł, ale nie ZA DUŻO!)
-ułożyć truskawki
-galaretkę przygotować jak na opakowaniu jednak z mniejszą ilością wody (zamiast 500 ml-->450 lub 400 ml), wystudzić i wstawić do lodówki, obserwować kiedy zacznie tężeć, jeżeli jej konsystencja nie będzie już zupełnie płynna możemy wyłożyć ją na naszą tartę (galaretka służy między innymi temu, by truskawki zachowały swój świeży wygląd i smak, jeżeli nie zamierzamy przetrzymywać tarty można pominąć galaretkę)
Całe ciasto schłodzić w lodówce!
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz