czwartek, 7 sierpnia 2014

Cukinia faszerowana risotto

 


 
Faszerowana propozycja cukinii, bardzo smaczna, bardzo aromatyczna, bo czosnkowa, dosłownie rozpływająca się w ustach.
 
Składniki:
2 średnie cukinie
3-4 ząbków czosnku
1/2 cebuli
5 suszonych pomidorów
ok.70 g ryżu brązowego
ok. 20 g sera żółtego
1 łyżka ziaren słonecznika
sól, pieprz, przyprawy
 
Wykonanie:
odkrajany brzegi cukinii i wydrążamy za pomocą ostrej łyżki miąższ, tak aby powstały "cukiniowe tunele"
 
wydrążony miąższ siekamy
 
czosnek przeciskamy przed praskę, przysamżamy w garnku na łyżce oleju, dodajemy miąższ z cukinii i posiekaną cebulę, całość dusimy
 
ryż gotujemy ok 27 minut (zamiast 35), potem przykłądamy go do garnka z cukinią i wszystko dusimy tak aby ryż wchłonął tę wodę z cukinii
 
do risotto, które osiągnie klejącą konsytencję dodajemy pomidory suszone pokrojnoe w paseczki suszone pomidorki, starty/pokrojony ser i słonecznik
 
farszem wypełniamy nasze cukinie
 
wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min w 180 stopniach
 
*Jeżeli nie macie ochoty na bawienie się w faszerowanie, polecam risotto solo, wykorzystajcie po prostu całe cukinie, jest cudowne!



 ...i ta para!

1 komentarz:

  1. Piękna cukinia! Dziękuję za udział w mojej akcji "Faszerujemy 2014!"

    OdpowiedzUsuń