niedziela, 10 sierpnia 2014

Czekoladowo-śliwkowy dżem


Składniki:
2 kg śliwek węgierek
50 g gorzkiego kakao
1 szklanka cukru
ok. 24 g (3 opakowania cukru waniliowego)
 
Wykonanie:
 
Śliweczki oczywiście myjemy, pestkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki wody i gotujemy ok. 1 godziny, mieszając często (no, dosyć bardzo....) ;)
 
gdy śliwki utracą swoją pierwotną konsystencję i formę (czyli po około) godzinie dodajemy cukry i chwilę gotujemy
 
następnie blendujemy (nie jakoś specjalnie drobno)
 
kakao mieszamy dokładnie z niewielką ilością dżemu i przekładamy do całości, gotujemy ok. 10 minut
 
wkładamy do słoiczków, które po zamknięciu stawiamy na 5-7 minut na zakrętce
 
i gotowe!





Przetwory

1 komentarz: