sobota, 23 sierpnia 2014

Malinowe bułeczki drożdżowe

To najlepszy przepis jaki znam na... jagodzianki, choć w dzisiejszej odsłonie są z malinami :)
Przepis stary, sprawdzony, smaczny od babci, wart wyrabiania ciasta

 
Duży przepis na kg mąki [ok. 48 małych bułeczek] (ja podejmuje się zazwyczaj mniejszej porcji)
 
Składniki:
 
1 kg mąki
2 jajka + 2 żółtka  
70 g drożdży
1,5 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny
2 szklanki mleka
cukier waniliowy
 
Wykonanie:
 
mleko delikatnie podgrzać, rozpuścić w nim drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, zostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut
 
mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli
 
jajka rozetrzeć z cukrem, dodać do mąki
 
margarynę rozpuścić, dodać do mąki
 
dodać wyrośnięty zaczyn do mąki, wymieszać i zagnieść, aż ciasto będzie odchodzić od ręki
 
ciasto odstawić do wyrośnięcia
 
formować małe placuszki, na których układamy owoce i zawijamy brzegi do środka
 
piec ok 15-20 min w 170 stopniach




Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz