sobota, 23 sierpnia 2014

Pełnoziarniste drożdżowe ze śliwkami




 Jakoś lubię zapach drożdży i ciasta drożdżowego, a że rzadko gości on w moim domu zachciało mi się poeksperymentować z mąka pełnoziarnista no i drożdżami. Inspirowałam się trochę internetowymi przepisami. Patent zostawienia na noc drożdży z mlekiem, cukrem i olejem bardzo mnie zaintrygował.

Składniki:
 
500 g mąki pełnoziarnistej ( u mnie po połowie pszenna razowa i żytnia razowa)
50-60  g drożdży
1 niepełna szklanka cukru (jeżeli lubicie słodkie dajcie czubatą szklankę)
1 szklanka lekko ciepłego mleka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3 jajka
śliwki
 
Wykonanie:
wieczorem...
 
cukier zalać mlekiem, olejem, rozkruszyć drożdże, nie mieszać przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na całą noc
 
rano...
 
mąkę wsypać do miski, dodać jajka, szczyptę soli, zaczyn utrzeć mikser na gładką masę
 
ostawić na ok.1/2 h do wyrośnięcia
 
Kruszonka:
 
3 łyżki mąki (pełnoziarnistej)
2 czubate łyżki cukru
2 łyżki masła
 
wszystkie składniki połączyć i utrzeć na kruszonkę
 
 
ciasto przełożyć do większej blaszki, poukładać gęsto śliwki, posypać kruszonką
 
piec ok. 50 minut w 170/180 stopniach
 
po upieczeniu zostawić na 5 minut w uchylonym piekarniku i wyjąć
 




Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz