sobota, 9 sierpnia 2014

Selerowe frytki


Kto nie lubi frytek? Ja. Chociaż to nie znaczy, że czasem się od kogoś nie poczęstuje nimi. Raczej nie przepadam za tymi ziemniaczanymi specjałami. Ale za eksperymentowanie wręcz przeciwnie!

Seler jest wartościowym warzywem, które tak rzadko jadamy. Poprawia odporność, pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn, działa przciwchorobotwórczo, nawet przeciwbólowo, chroni organizm przed wolnymi rodnikami i podobno uspokaja i zbawiennie wpływa na samopoczucie. W swoim składzie ma  aż 86 cennych, m. in.: dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy, naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP.


Do zrobienia frytek potrzebujemy:
 
1 selera (ok 500g)
1/2 łyżki oleju rzepakowego
sól ziołowa
 
Wykonanie:
 
selera myjemy, obieramy, kroimy w cienkie paseczki (no kształt frytki, po prostu)
 
mieszamy z odrobiną oleju i obsypujemy delikatnie solą ziołową
 
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20/25 min
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz