środa, 27 sierpnia 2014

Serniczek bez sera

 

Oczywiście sam tak owy ser jest i jak najbardziej sernik też. Ale chodzi o to, że idąc do sklepu po produkty na to ciasto nie sięgamy po produkt o nazwie 'ser', a kupujemy kwaśną śmietanę i mleko.
Gdy miałam okazję spróbować tego ciasta ostatnio, wiedziałam, że muszę je zrobić i akurat nadarzyła się okazja...

Składniki:
 
3x 330 ml śmietany 18%
1 l mleka
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła (125g)
około 40 herbatników o standardowym rozmiarze
1 łyżka soku z cytryny
 
 
Wykonanie:
 
 wyłożyć herbatnikami formę
 
mleko zagotować
 
jajka wymieszać ze śmietaną, dodać do gotującego się mleka, od razu zmniejszy gaz (minimalne bulgotanie powinno być widoczne)
 
gotować aż ser oddzieli się od serwatki, na wolnym ogniu ok.15-20 min


 
całość po ugotowaniu, i wyraźnym oddzieleniu serwatki, należy przełożyć na sitko lub gazę, odsączyć i wystudzić
 
masło utrzeć z cukrem na puszystą masę dodawać przestudzony ser po łyżce
 
gdy ser ma grudkową konsystencję można pod koniec ucierania użyć blendera
 
dodać do masy łyżkę soku z cytryny
 
masę wyłożyć na herbatniki
 
przykryć ser ich kolejną warstwą
 
Polewa:
nie mam z nią dobrego doświadczenia, niestety, ale z nią ciasto smakuje wręcz idealnie

3 łyżki wrzącej wody
3 łyżki cukru pudru
100g masła
3 łyżki kakao

cukier rozpuścić w wodzie, dodać masło, rozpuścić, zestawić z ognia

dodać kakao i wymieszać

wyłożyć na ciasto
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz