czwartek, 14 sierpnia 2014

Tort idealny!



Jedni je uwielbiają, drudzy od nich stronią. Mimo swojego pięknego wyglądu, torty z cukierni, dla dzieci z lalkami Barbie, dla chłopców z lukrowymi Hot Wheels są ciężkie, przesłodzone, pełne nienaturalnych barwników i aromatów.

Ja od dłuższego czasu, przyjmuję zamówienia na torty w rodzinie, wykonując swój niezawodny przepis na tort.

Ten przepis pozostawia duże pole do popisu, dzięki czemu przepis nie stanie się nudny.
 Za każdym razem możemy dodać inne owoce lub dodatki (czekoaldę) lub go inaczej przełożyć.

Składniki na biszkopt inspirowany przepisem z Kwestii smaku:
 
7 jajek
 
1 szklanka mąki pszennej
 
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
 
1 szklanka cukru
Wykonanie:
 
białka ubić na sztywno ze szczyptą soli/sody, najpierw na wolnych obrotach potem stopniowo je zwiększając, dodawać partiami cukier, piana będzie gotowa, gdy po przechyleniu miski piana zostanie na swoich miejscu, tzn. pokona siłę grawitacji :)
 
dodawać stopniowo żółtka nadal ubijając na wolnych obrotach, aż do połączenia w jednolitą masę
 
mąki wymieszać, przesiać, dodawać partiami do jajek, mieszając szpatułką lub łyżką
 
przełożyć do formy, wyłożonej papierem  (może być tylko spód), ale niesmarowanej niczym
 
piec w 170 stopniach przez około 30-40 minut, do suchego patyczka, ale lepiej nie przerywać pieczenia, sprawdzić po zarumienieniu wierzchu
 
po wyjęciu z piekarnika biszkopt rzucić na blat z małej wysokości (30-40 cm), żeby nie opadł, odstawić do wystudzenia
 
po wystudzeniu, wyjąć z formy, przekroić poziomo, u mnie w tortownicy 26 cm wychodzą 3 warstwy


upieczony biszkopt


Przełożenie:
 
owoce-w sezonie mamy większy wybór, możemy użyć przeróżnych- truskawki, jagody, maliny...itp., w zimie, brzoskwinie z puszki, lub ananasy też sprawdzą się
 
śmietana 30% około 3x 330ml
 
3 śmietanfixy lub 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody
 
Wykonanie:

śmietanę ubić, dodając 1,5 łyżki cukru pudru na 330ml i śmietanfix lub ostudzoną żelatynę po ubiciu, zasada jak w przypadku białek- aż pokona siły grawitacji
 
blat biszkoptu nasączyć, miąższem/musem/ syropem owocowym lub czym innym według uznania
 
wyłożyć owoce, śmietanę i położyć kolejny blat, nie trzeba już nasączać, jeżeli już to odrobinę
 
wyłożyć owoce i śmietanę, lub samą śmietanę, można wymieszać śmietanę też ze startą czekoladą czy wiórkami kokosowymi, przykryć blatem, wierzch lekko przykryć śmietaną, zarówno jak i boki tortu, udekorować owocami, startą czekoladą, kakaem itd.


 

4 komentarze:

  1. Ja lubię choć nie piekę, bo zawsze mi się wydają zbyt trudne

    OdpowiedzUsuń
  2. ten naprawdę nie jest skomplikowany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam torty z owocami. Twój wygląda pysznie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń