czwartek, 14 sierpnia 2014

Truskawki last minute!

Zdziwiłam się sama, gdy dowiedziałam się że są jeszcze polskie truskawki. A skoro są teraz to już ostatni dzwonek. Mama mnie namówiła, żeby je wykorzystać do ciasta.

 
 
Składniki:
 
2 jajka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
125 g margaryny/masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
truskawki
 
Wykonanie:
 
margarynę rozpuścić
 
białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
 
dodać powoli cukier nadal ubijając
 
dodać żółtka i ubijać do połączenia
 
przesiać mąkę z proszkiem, stopniowo dodać do masy jajecznej, mieszając delikatnie  ŁYŻKĄ
 
na koniec dodać powoli rozpuszczoną margarynę i dokładnie wymieszać
 
ciasto przełożyć do formy i poukładać na nim truskawki
 
piec w 170/180 stopniach w zależności od wysokości ciasta od 25 minut do 40 minut
 
 
 

1 komentarz: