sobota, 13 września 2014

Biszkopt z jabłkami


Dla dokładności powiem, że intensywnie brązowy kolor na wierzchu jabłka zawdzięczają cynamonowi, w żadnym wypadku nie jest to efekt przypalenia :3
Biszkopt to wdzięczne ciasto, puszyste, dosyć proste, potrzebne są jajka z pewnego źródła i świeże, trochę mąki i cukier. A do wersji z jabłkami parę antonówek i cynamon. I ten zapach jesieni...

Składniki:
 
5 jajek
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (małe)
szczypta soli
cynamon
ok. 5 antonówek
 
Wykonanie:
 
jabłka obieramy i kroimy na plasterki
 
białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno
 
dosypujemy stopniowo cukier nadal ubijając,
pianę będzie dobra, gdy po przechyleniu miski z niej "się nie ruszy"
 
nadal ucierając, dodajemy po żółtku
 
do jajecznej masy, dosypujemy połowę przesianej mąki
mieszamy szpatułką
 
po połączeniu dodajemy 2 połowę i delikatnie mieszamy
 
ciasto przekładamy do formy
 
układamy jabłka, wymieszane z cynamonem lub posypujemy cynamonem po wierzchu
 
pieczemy 25-30 min. w 170 stopniach
 


Ciacho na widelcu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz