niedziela, 28 września 2014

Kruche ciasteczka owsiane



Idealne jako przekąska do szkoły i pracy, dodatek do śniadania. Kruchutkie ze zdrowym miodem zamiast cukru i tak naprawdę dowolnymi dodatkami, bo przecież sami decydujecie jakie owoce i bakalie dajecie i w jakich proporcjach :)

Składniki:
 
 125 g mąki pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
8 łyżek płatków owsianych/żytnich
4 łyżki masła roślinnego
2 łyżki miodu
1 łyżka ziaren słonecznik
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka siemienia lnianego
garść owoców suszonych
 
Wykonanie:
 
zagnieść ciasto ze wszystkich składników
 
na koniec dodać ziarna, i wcześniej umyte, posiekane suszone owoce
 
ciasto wstawić do zamrażalnika na kilkanaście minut
 
po wyjęciu obsypać mąką, rozwałkować i wycinać preferowane kształty, lub formować kuleczki, rozpłaszczając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
 
piec ok. 10 minut w 180 stopniach

 

Szkolne śniadania

4 komentarze:

  1. o rany! pyszności! aż cieknie ślinka! skradnę przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, polecam naprawdę warto :)
    Takie ciacha to dobry substytut tych paczkowanych zbożowych ze sklepu, domowe mają dużo lepszy skład.

    OdpowiedzUsuń