sobota, 20 września 2014

Placek ze śliwkami



Jakoś ze śliwkami przychodzi jesień. W naszych potrawach pojawiają się one dosyć często. Jednak ciasto z węgierkami to wręcz klasyk idealny na wczesnojesienne popołudnia.
 
Składniki:
 
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
250 g margaryny
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
śliwki
 
Wykonanie:
 
margarynę rozpuścić
 
białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli
 
dodać cukier nadal ubijając
 
dodać stopniowo żółtka, aby każdy dobrze utarło się z białkami
 
dodać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszać szpatułką lub łyżką do połącznia z masą jajeczną
 
na końcu dodać rozpuszczoną, przestudzoną margarynę, mieszać do połączenia z ciastem
 
piec 50 minut w 170 stopniach
 


Śliwka - robaczywka!Ciacho na widelcu

3 komentarze:

  1. o, tak - placek ze śliwkami to zwiastun jesieni. bardzo smaczny zresztą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliwki na czasie więc ja chętnie taki placek zrobie

    OdpowiedzUsuń
  3. Kubek gorącej herbaty i kawałek takiego ciasta, i najbardziej deszczowa jesień mi nie straszna ;)

    OdpowiedzUsuń