niedziela, 7 września 2014

Razowe racuchy


Można je nazwać wersją light klasycznych drożdżowych placków z jabłkami smażonych na oleju.
Te są nawet pełnoziarniste i do jabłek dołączyła też węgierka, bardzo pyszne...

porcja ok.  8 placków
Składniki:
 
100g mąki pełnoziarnistej (u mnie 50g pszennej i 50g żytniej)
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 białko
szczypta soli
20g drożdży
jabłko pokrojone w kostkę, śliwka
 
Przygotowanie:
 
drożdże rozczyniamy z mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki
odstawiamy do wyrośnięcia
 
do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, białko jaja, szczyptę soli i łączymy, dokładnie mieszając
zostawimy na ok. pół godziny do wyrośnięcia
 
dodajemy pokrojone w kostkę jabłko (ilość na oko)
można je zrobić w wersji ze śliwką wtedy małe kawałki czy nawet połówki małej śliwki układamy na plackach po wylaniu ciasta na patelnię
 
smażymy na rozgrzanej, odrobinę natłuszczonej wcześniej patelni



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz