sobota, 6 września 2014

Warzywny mix, czyli faszerowane papryki

 
 
To bardzo warzywny, wegetariański, bardziej nawet wegański pomysł na obiad. Multum warzyw +zapiekana papryka=pyszności.

Farsz warzywny:
 
brokuł
szpinak (paczka mrożonego)
cukinia
1/3 czerwonej papryki
1/3 żółtej papryki
1/3 zielonej papryki
kukurydza (kilka łyżek)
fasolka czerwona (kilka łyżek)
1/2 cebuli
 ząbek czosnku
sól, pieprz
+
kształtne papryki
(u mnie zielone, które bardzo lubię)

Wykonanie:
 
brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy na parze

cukinię kroimy w mniejszą kostkę, gotujemy na parze

papryki kroimy w drobną kostkę, zawijamy w "paczuszkę'' z folii aluminiowej, gotujemy na parze

cebulę siekamy i postępujemy jak z papryką

szpinak rozmrażamy w garczku, z ząbkiem czosnku

gdy warzywa będą już gotowe mieszamy, wcześniej pokrojony brokuł z cukinią, papryką, cebulą, szpinakiem, fasolką kukurydzą, doprawiamy solą i pieprzem (wcześniej nie soliłam tych warzyw)

*możemy dodać do farszu starty ser, żeby go skleić

paprykom, które będziemy faszerować odkrajamy wieczka i wydrążamy środek,
podarowujemy kilka minut, żeby zmiękły

wkładamy farsz do papryk

zapiekamy w piekarniku ok. 1/2 h

u mnie dodatek do papryki stanowiła surówka z marchewki i czerwonej papryki, z odrobiną startego jabłka i sosem z soku z cytryny  i musztardy-POLECAM

Warzywa psiankowate 2014Paprykujemy 5

2 komentarze:

  1. Wspaniały, bogaty farsz. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń