niedziela, 19 października 2014

Brownie z kaszy jaglanej



Daję słowo-nie poznacie się, że nie ma w tym ciachu mąki. Jest tylko jaglanka, z której ostatnio robiłam naleśniki też z bardzo dobrym skutkiem. Co raz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że zastosowanie kaszy jaglanej jest wszechstronne (u mnie co prawda zamyka się na daniach na słodko, ale to już kwestia preferencji).
W każdym razie ktoś to lubi eksperymentować z kaszą jaglaną, albo nie lubi, a ma ją pod ręką musi zrobić to ciacho!
 
Składniki:
 
1/2 szklanki kaszy jaglanej
3 jajka
50 ml oleju rzepakowego
1/2 szklanki mleka
1/2-3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Wykonanie:
 
kaszę prażymy przez kilka minut na suchej patelni lub w garnku, następnie płuczemy
 
zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy ok. 15 minut od zagotowania
 
zostawiamy do 'ochłonięcia'
 
później bledujemy kaszę z mlekiem na gładki krem
 
dodajemy olej, cukier, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli, żółtka-wszystko łączymy na gładką masę
 
na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie łyżką
 
pieczemy w 180 stopniach ok. 35-40 minut

1 komentarz: