piątek, 3 października 2014

Kruche pierożki z jabłkami


Zanim zrobiłam te pierożki zastanawiałam się nad jaką tartą z jabłkami i pianą czy budyniem. Kiedyś jabłka piekłam tez w rożkach z ciasta francuskiego. A gdyby tak połączyć kilka form pierogi, kruche ciasto i nadzienie z jabłek? Przepis to zdecydowana odpowiedź na to pytanie. Miał być eksperyment, wyszedł genialny przepis. Jeżeli nie zamierzamy robić całej blachy szarlotki, a mamy na nią ochotę to te pierożki aż proszą się o przygotowanie.
 
Składniki:
 
100g masła/margaryny
200g mąki pełnoziarnistej
3-4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki jogurtu naturalnego
*
2-3 jabłka
cynamon
 
Wykonanie:
 
z podanych składników zagniatamy ciasto,
 
odstawiamy na ok. 10 minut do zamrażalnika
 
jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach
 
mieszamy z cynamonem
 
po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki o dużej średnicy wycinamy kółka
 
dalej postępujemy jak przy lepieniu tradycyjny pierogów, nakładając farsz i zlepiając końce
 
pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut

 
 

Jabłko z cynamonem 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz