niedziela, 12 października 2014

Mus z dyni


Dynia to twarde warzywo... Nóż nożem, ale po pokrojeniu na średnie kawałki jednej, małej dyni ledwo czułam rękę. Tak więc żeby ułatwić nieco sobie ułatwić dynię w przygotowaniu, należy ją pokroić wraz ze skórą i zapiec w piekarniku, wtedy skóra łatwiej odejdzie (i mamy szanse nie stępić noża). Tak upieczoną można zjeść jako dodatek do różnych dań czy zblendować i zamknąć w słoiku ''na później". Jak zrobić taki mus?
 
Wykonanie:
 
dynię przekroić, pozbawić pestek
 
pokroić na średnie kawałki, ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec, aż zmięknie- ok 20 minut
 
przestudzić
 
pozbawić dynię skóry i zblednąć
 
mus przełożyć do słoików, dobrze zakręcić
 
zawekować: 
 
słoiki wstawić do garnka zalać woda  i gotować ok. 15 minut od zagotowania wody
 
po tym czasie wyjąć słoiki, postawić je do góry dnem na ok. 10 minut
 
wieczka przykrywek powinny zostać 'wciągnięte"
 
Przetwory na widelcu

3 komentarze: