niedziela, 12 października 2014

Szarlotka


Szarlotka- kruche ciasto z pysznymi jabłkami i cynamonem o niezastąpionym smaku.
Przedstawiam przepis na najlepszą szarlotkę jaką kiedykolwiek udało mi się zrobić.
 
Składniki:
 
3,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
200g margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
ok. 6 dużych jabłek (1,5-2kg)
cynamon
cukier
 
2 białka
2 łyżki cukru
 
Wykonanie:
 
z mąki, cukru, szczypty soli, żółtek margaryny, proszku do pieczenia zagniatamy ciasto
 
dzielimy na pół jedną część chłodzimy w lodówce ok.1-2h
 
drugą dzielimy na mniejsze i zamrażamy
 
jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, mieszamy z cynamonem i cukrem
 
schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy, podpiekamy ok. 10 minut w 180 stopniach
 
wykładamy jabłka
 
ubijamy białka na końcu dodając cukier na lśniącą sztywną pianę
 
wykładamy na jabłka
 
zamrożone ciasto ścieramy na tarce posypujemy nim szarlotkę
(radzę to robić partiami, aby ścierane ciasto się nie posklejało)
 
wstawiamy do piekarnika na ok. 1h przy temperaturze 160-150 stopni, pieczemy aż wierzch porządnie się nie zarumieni
 

 
 
 
Jabłko z cynamonem 2014

1 komentarz: