środa, 29 października 2014

Szpinakowy krem

Bardzo prosty przepis na krem ze szpinaku. Powstał empirycznie i raczej spontanicznie, z niechęci do ciągnących się składników w wyszukanych przeze mnie przepisach (buliony wegańskie, mleko koksowe, sojowe, tofu, całe bukiety przypraw) w Internecie.
 
 
Składniki:
 
250 g szpinaku świeżego (nawet z łodyżkami)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
2 ziemniaki
sól
wrzątek
 
Wykonanie:
 
cebulę i czosnek siekamy
 
chwilę podsmażamy z dodatkiem oleju w garnku
 
dodajemy szpinak (zmniejszy swoją objętość, więc należy go trochę przygnieść)
 
dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki
 
zalewamy zawartość garnka wrzątkiem (poziom wody ma być równy zawartości)
 
dodajemy sól
 
gotujemy aż ziemniaki zmiękną
 
blendujemy na krem
 
Prawda, że proste?
Szybkie zupy!

1 komentarz:

  1. Ale kolorrrrrrrrrrrrrrrr :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń