niedziela, 12 października 2014

Zielone burgery z brokułu

 
Aby pokazać wszystkim mięsożercom, że kotlety bez mięsa też są możliwe, moim zdaniem nawet lepsze przedstawiam kolejny przepis na wegetariańskie burgery. Tym razem z brokułu. Można podawać jak hamburgery lub jak tradycyjne 'mielone' do obiadu z innymi dodatkami. Pyszne są zapieczone z camembertem na wierzchu-polecam!

Składniki:

brokuł
jajko
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
ok. 3 łyżki otrąb pszennych
1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
bułka tarta
 
Wykonanie:
 
brokuł gotujemy,
 
pokrojonego w drobniejsze części przekładamy do robota kuchennego,
 
miksujemy z przeciśniętym czosnkiem i jajkiem, natką pietruszki-ALE NIE ZA DOBNO-tak aby widoczne były małe kawałeczki brokułu
 
dodajemy otręby, słonecznik doprawiamy do smaku
 
formujemy kotlety, które obtaczamy lekko w bułce tartej
 
smażymy na małej ilości oleju

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz