wtorek, 11 listopada 2014

Cobbler jabłkowy

 


Jeżeli macie ochotę na nieszablonową szarlotkę koniecznie wypróbujcie ten przepis. Efekt uboczny może być tylko jeden: już nigdy zrobicie zwykłej szarlotki. U mnie przepis zrealizowany bardzo spontanicznie, ale takie właśnie wychodzą najlepiej. Ja się zajadałam cobblerem ze swoim 'drink latte'.

Składniki:
1 szklanka mąki (czubata)
125 g masła/margaryny
1/2 szklanki cukru
jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta cukru waniliowego
 
ok. 4 jabłka, gruszka + cynamon
 
Wykonanie:
 
jabłka i gruszkę obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z cynamonem
 
wykładamy do formy (u mnie śr. 22 cm)
 
składniki na ciasto najpierw mieszamy, potem zagniatamy, wykładamy na jabłka
 
pieczemy 45-50 minut w 160 stopniach (jeżeli po tym czasie kruszonka się nie zarumieni można zwiększyć temperaturę i poczekać aż wierzch się zabrązowi, chodzi o to aby jabłka się udusiły)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz