sobota, 29 listopada 2014

Drożdżowe, pełnoziarniste placuszki z jabłkami

 

Składniki:
 
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki jogurtu
2 jajka
2 łyżeczki cukru
szczypta cukru waniliowego
szczypta soli
1/3 kostki drożdży
3 jabłka
 
Wykonanie:
 
1/2 szklanki mleka lekko podgrzać, rozczynić z cukrem i drożdżami
 
odstawić do podwojenia objętości
 
mąkę wymieszać z jajkami, mlekiem, jogurtem, szczyptą cukru waniliowego i soli
 
dodać wyrośnięty zaczyn, połączyć i odstawić na około 30-40 minut w ciepłe miejsce
 
jabłka obrać i pokroić w kostkę
 
do wyrośniętego ciasta dodać jabłka i dokładnie wymieszać
 
smażyć na dobrze rozgrzanej, tylko natłuszczonej lub na małej ilości oleju
 
 
 
Placuszki i racuszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz