niedziela, 16 listopada 2014

Fale Dunaju-ciasto ucierane z jabłkami


To ciasto można jeść i jeść, nie znudzi się ani nie przestanie smakować. Jest pyszne, puszyste i ma aromat, który powala te cukiernicze i piekarnicze zapachy na kolana.

Składniki:
 
200 g margaryny
5 białek
5 żółtek
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
odrobina cukru waniliowego
płaska łyżka kakao
ok. 5 jabłek (najlepiej złota lub szara reneta)
 
Wykonanie:
 
margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę
 
dodajemy jogurt, ucieramy do momentu ujednolicenia się masy
 
dodajemy stopniowo żółtka, nadal ucierając,
 
dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie łączymy z masą
 
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
 
dodajemy do ciasta i mieszamy szpatułką lub łyżką-delikatnie, ale dokładnie
 
3/4 ciasta wykładamy do formy, układamy na nim gęsto obrane i pokrojone w półksiężyce jabłka
 
resztę masy mieszamy z kakao i wykładamy na wierzch ciasta, aby pokryło jabłka
 
pieczemy w 180 stopniach ok.40-45 minut
 
 
 

3 komentarze: