poniedziałek, 10 listopada 2014

Gofry owsiane



Gofry w tej owsiankowej wersji są na pewno zdrowsze, ale tak samo pyszne i łatwe w przygotowaniu. Mąkę owsianą można uzyskać mieląc drobno płatki owsiane w domu lub kupić gotową mąkę owsianą, nawet doceniając mój blender, muszę stwierdzić, że ta sklepowa jest drobniej zmielona i w takich przepisach lepiej się sprawdzi.

Składniki:
szklanka mąki owsianej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
łyżka cukru
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
opcjonalnie: otręby
 
Wykonanie:
 
białko ubić na sztywno
 
pozostałe składniki wymieszać/zmiksować, by uzyskać jednolite ciasto
 
gofrownicę dobrze rozgrzać, lekko natłuścić olejem nałożyć porcję ciasta, piec w zależności od posiadanej gofrownicy u mnie około 5 minut

2 komentarze: