sobota, 8 listopada 2014

Krem z marchewki z pomarańczą

Ta zupa swój kolor zawdzięcza oczywiście marchewce, a lekko owocowy smak pomarańczy. Wydaje mi się, że smak raczej specyficzny i nie wszystkim może przypaść do gustu, ale na pewno wart spróbowania. Nie na robicie się za dużo, gdyż jak to zupa, które preferuje jest szybka i łątwa w przygotowaniu.


Składniki:
500-600 g marchewki
pietruszka
1/2 cebuli
1 pomarańcza
łyżka oleju
ok.0,7 l wrzątku
sól
pieprz
szczypta przypraw korzennych
 
Wykonanie:
 
marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w talarki
 
 
 
cebulę posiekać, zeszklić na oleju w garnku, do którego zmieści się później reszta składników
 
dodać marchewkę i pietruszkę poddusić trochę, po czym zalać wrzącą wodą
 
 
gotować aż marchewka będzie miękka
 
na koniec przyprawić
 
dodać sok z 1 pomarańczy, ewentualnie trochę skórki pomarańczowej
 
zblendować na krem (ja zostawiłam trochę drobnych kawałków marchewki)
 
 proponuję podawać z natką pietruszki
Szybkie zupy!

1 komentarz:

  1. Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń