niedziela, 14 grudnia 2014

Krem jaglany i dżem pomarańczowy


Krem jaglany lub jak kto woli-jaglanka to mój odpowiednik owsianki, choć wyglądem może bliżej mu do budyniu... Ale z ulubionymi dodatkami jest przepyszny, szczególnie na śniadanie.

Składniki: (3-4 porcje)
 szklanka kaszy jaglanej
 2 szklanki wody
ok. 2 szklanki mleka
opcjonalnie miód
 
Wykonanie:
 
kaszę prażymy przez chwilę w suchym garnku
 
zalewamy wodą i płuczemy kilkakrotnie
 
potem zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy (po zagotowaniu) ok. 15 minut,
po czym zostawiamy kaszę pod przykryciem (najlepiej przynajmniej godzinę)
 
gotową kaszę przykładamy do naczynia, w którym będziemy blednować i zalewamy ją mlekiem, w razie potrzeby dodajemy miód, blendujemy na krem
 
i gotowa JAGLANKA
 
DŻEM POMARAŃCZOWY
(słoiczek)
3 pomarańcze
kawałek skórki pomarańczowej
1-2 łyżki cukru

pomarańcze obieramy i kroimy w kostkę

przekładamy do garnka

dodajemy kawałek (dosłownie) sparzonej skórki

dusimy pod przykryciem

po kilkunastu minutach blendujemy, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia

zminiejszamy ogień i gotujemy, aż do wyparowania wody i zgęstnienia dżemu

przekładamy do słoiczka, zakręcamy i odwracamy na kilka minut do góry dnem
 
 

1 komentarz: