wtorek, 2 grudnia 2014

Krem z marchewki i pora


Był już przepis na krem z marchwi z dodatkiem pomarańczy, teraz czas na bardzo klasyczną zupę z klasycznych warzyw: marchwi, pora i pietruszki. Prostota przygotowania, a także samku prowokuje do nadania tej zupie miana wegańskiego rosołu. To naprawdę pyszny, niezwykle aromatyczny, nieskomplikowany w przygotowaniu krem, dlatego polecam wypróbować przepis już teraz.

Składniki:
 
5 marchewek
pietruszka
por
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
0,750-1 l wody
 
Wykonanie:
 
warzywa umyć i obrać, pokroić na talarki
 
 do garnka wlać olej
 
poddusić na nim warzywa przez ok. 10 minut
 
zalać warzywa taką ilością wody aby pokrywała całkowicie zawartość garnka, dodać przyprawy
 
gotować aż marchewka będzie miękka (ok. 15 minut)
 
na koniec można zupę dosolić wedle uznania
 
zblendować na krem
 
proponuję podawać z natką pietruszki i opcjonalnie podprażonymi nasionami słonecznika
 
 
Wegetariański obiad IV

3 komentarze:

  1. zdecydowanie jestem fanką takich zup - ciepłe, zdrowe i rozgrzewające - idealne na zimowe dni :)

    OdpowiedzUsuń