niedziela, 7 grudnia 2014

Pierniczki II (z dodatkiem kakao)



Jest to już drugi przepis na świąteczne pierniczki, tym razem z dodatkiem kakao. Są nieco miększe niż te z poprzedniego przepisu, i bardziej podpasują osobom lubiącym połączenie kakao z przyprawami korzennymi, a ciasto potrzebuje spędzić trochę czasu w lodówce. Również polecam wypróbować.

Składniki:
 
125 g miodu
75 g cukru
150 g margaryny
1 łyżka kakao
1/2 opakowania proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
 
Wykonanie:
 
miód rozgrzać z cukrem i margaryną, przestudzić
 
mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami
 
połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto, odłożyć do lodówki, najlepiej na całą noc
 
po wyjęciu cienko rozwałkować, wyciąć pierniczki za pomocą foremek, piec ok.5-10 min w 160-170 stopniach

 

Korzenne przysmaki

2 komentarze: