sobota, 13 grudnia 2014

Rolada szpinakowa z makrelą

 

Z roladą szpinakową spotkałam się wiele razy. Oczywiście pomijając dodatki zawsze była to wersja z łososiem, dla przełamania tego przyjętego połączenia powstała rolada z wędzoną makrelą, którą pewnie przygotuję też na świąteczny stół.


Składniki:
220 g szpinaku -brykiet (1/2 paczki mrożonego)
2 jajka
ząbek czosnku
sól
 
makrela wędzona (ok.200g)
4 łyżki twarogu
2 łyżki jogurtu
sól, pieprz
4 suszone połówki pomidorów
 
Wykonanie:
 
szpinak rozmrażamy w garnku lub na patelni, dodajemy rozdrobniony czosnek, sól, odparowujemy z nadmiaru wody, studzimy
 
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
 
szpinak mieszamy z żółtkami, dodajemy ubite białko
 
przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ok. 20x30cm)
 
pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut
 
makrelę należy 'wyskubać' i pozbawić możliwych ości
 
rozdrobnioną rybę mieszamy z twarogiem, dodajemy jogurt, sól, pieprz, dokładnie mieszamy
 
pomidory kroimy w paseczki
 
na ostudzone ciasto szpinakowe wykładamy makrelę z twarożkiem, rozsmarowujemy równomiernie, zostawiając jedynie trochę wonnego brzegu, paseczki pomidorów układamy na przeciwnym brzegu, tak, aby znalazły się w środku naszej rolady, zwijamy, owijamy ścisło w folię aluminiową i wkładamy na kilka godzin do lodówki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz