wtorek, 6 stycznia 2015

Drożdżowe mojej babci (12-godzinne)

 




Dla zapracowanych, nocne czy 12-godzinne-nazwa wskazuje na czas wyrastania. To ciasto potrzebuje takiego okresu czasu do wyrośnięcia-w ciszy i spokoju, aby rano wstawić je do piekarnika i móc cieszyć się pięknym zapachem i smakiem :) A ten jest wyjątkowy, domowy, tradycyjny, niestety bardziej pamiętam ciasto pieczone przez mamę niż babcię, ale dobrze, że przepis się zachował, bo to ciasto nie ma nic wspólnego z tym sklepowym drożdżowym albo co gorsza jakimś zbitkiem substancji chemicznych paczkowanym z długą datą przydatności, leżącym na półach w marketach.
Trochę ciast upiekłam w swoim 17-letnim życiu i kilkakrotnie więcej przepisów przeanalizowałam i muszę stwierdzić, że na taki nie trafiłam. I piekąc jakiekolwiek inne ciasto (szarlotkę z wonią pieczonych jabłek, pierniczki pachnące cynamonem, czy murzynek czekoladą) nie uzyskamy tego  magicznego zapachu drożdżówki :) Dlatego zachęcam do wykonania tego przepisu przynajmniej raz. Lubiąc eksperymenty i healthy gotowanie kusiło mnie, żeby dodać pełnoziarnista mąkę czy odrobinę mniej tłuszczu lub pozbawić ciasto kruszonki. Nie warto. Wbrew pozorom takie ciasto ma dwukrotnie mniej cukru i tłuszczu niż klasyczne ucierane. A poza tym po co myśleć o kaloriach przy takich pysznościach? Ważne, aby we wszystkim znać umiar.
 
Składniki:
 
600 g mąki
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
4 jajka
200 g masła/margaryny
1 szklanka mleka
50 g drożdży
szczypta soli
 
tłuszcz rozpuścić, mleko lekko podgrzać
 
drożdże rozczynić kilkoma łyżkami ciepłego (bardziej może pasuje określenie LETNIEGO) mleka, łyżką mąki i łyżką cukru, odstawić do podwojenia/potrojenia objętości
 
jajka utrzeć z cukrami
 
mąkę przesiać, dodać przestudzony tłuszcz, jajka z cukrem, mleko, zaczyn szczyptę soli
 
wyrobić przy pomocy miksera przez kilka minut ( nawet koło 10)
 
odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na całą noc w dwóch miskach, przykryć talerzem
 
Kruszonka:
50 g masła/margaryny
3 łyżki cukru
100 g mąki
 
zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę

Rano: nałożyć ciasto do formy, foremek posypać kruszonką
piec w 150 stopniach, babeczki 20 minut, ciasto 30-35 minut


1 komentarz:

  1. Oj tak, zapach ciasta drożdżowego przynosi wspomnienia :) A jak potem to ciasto smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń