środa, 7 stycznia 2015

Jabłka pieczone pod kruszonką


Teoretycznie uwielbiam jabłka pod każdą postacią i mogłabym je jeść i jeść, ale te pieczone z cynamonem mają tak wspaniały zapach i smak, że od razu jakoś w kuchni przyjemniej, ładniej, przytulniej i cieplej. Zamiast obierać jabłka i zagniatać ciasto na szarlotkę możemy w prostu sposób podać pieczone jabłka pod cynamonową kruszonką.

Wykonanie:
 
umyte jabłka przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, ułożyć w naczyniu żaroodpornym czy w blaszce
 
z 25g masła, 50 g mąki i 1-2 łyżek cukru zrobić kruszonkę dodając cynamon
 
jabłka posypać kruszonką, po wierzchu możemy je jeszcze posypać cynamonem
 
piec w 160 stopniach ok. 20-30 minut, aż skórka zacznie charakterystycznie odchodzić

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz