niedziela, 11 stycznia 2015

Kluseczki szpinakowe

 
 

Składniki:
250g twarogu
jajko
4 łyżki szpinaku (rozdrobnionego  rozmrożonego)
4 łyżki rozgniecionych ziemniaków ugotowanych
4 łyżki mąki
sól
 
Wykonanie:
 
szpinak rozmrażamy w rondelku, solimy, odparowujemy z nadmiaru wody
 
ser rozgniatamy, dodajemy jajko, mieszamy
 
dodajemy szpinak, ziemniaki i mąkę tak aby otrzymać zwartą konsystencje ciasta, doprawiamy
 
ciasto obtaczamy w mące, formujemy w 'wałeczek', następnie krojąc na małe kluseczki
 
wrzucamy na wrzącą, osoloną z dodatkiem odrobiny oleju wodę i gotujemy do momentu zagotowana wody i wypłynięcia kluseczek
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz