czwartek, 1 stycznia 2015

Pęczak z warzywami


Oto szybki, prosty, a przy tym niesamowicie smaczny i zdrowy obiad. Można dodać inne lub zamienić wybrane warzywa a także pokombinować z dodatkami.


Składniki:
 
szklanka kaszy pęczak + 2 pełne szklanki wody do ugotowania
 
3 marchewki
1/2 selera
1/2 papryki czerwonej
1/2 cebuli czerwonej
1-2 ząbki czosnku
zioła, sól, pieprz
łyżka oliwy
kilka łyżek sosu sojowego
opcjonalnie -kilka łyżek przecieru pomidorowego
 
Wykonanie:
 
kaszę ugotować w 2 szklankach wody z dodatkiem soli, przez ok, 20 minut, po ugotowaniu zostawić pod przykryciem
 
cebulę posiekać, marchew i seler zetrzeć na tarce, pokroić paprykę, czosnek przecisnąć przez praskę
 
do garnka wlać oliwę, poddusić cebulę i czosnek, dodać marchew, selera, paprykę-dusić do momentu, gdy warzywa będą miękkie, +/- przez kilkanaście minut
 
dodać kaszę
 
dodać przecier, pomidorowy, sos sojowy, zioła i przyprawy do smaku  (u mnie sos sojowy zastępuje sól, dodaje tylko mieszankę ziół i pieprz)
 
 gotować jeszcze przez kilka minut
 
 
 

1 komentarz: