piątek, 30 stycznia 2015

Pizza na pełnoziarnistym, cienkim cieście




Pizza nie musi być tylko zapychającą bułą, z odrobiną sera, co więcej nie musimy jeść jej tylko w pizzerii, ale łatwo i szybko możemy przygotować ją w domu. Zdrowiej bo z mąki pełnoziarnistej, no i grubość ciasta dopasowujemy do swoich wymagań.

Składniki:
 na 3 wielgachne pizze
 
600 g mąki pełnoziarnistej
ok. 370 ml ciepłej wody
50 g drożdży
łyżeczka oliwy
1-2 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
 
Wykonanie:
 
do pokruszonych drożdży dodajemy ciepłą wodę, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, odstawiamy do podwojenia objętości
 
mąkę mieszamy z łyżeczką soli (można dać 1 więcej), i 2 łyżeczkami cukru
 
wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki, zagniatamy ciasto
 
na koniec zagniatanie dodajemy łyżeczkę oliwy i zostawiamy do wyrośnięcia (do podwojenia objętości)
 
ciasto najlepiej podzielić na 3 części, po czym, przy pomocy wałka, ale w dużej mierze własnych palców i rąk uformować cienkie placki
 
Dodatki:
 
sos pomidorowy: przecier pomidorowy, wymieszać z ziołami, solą, pieprzem i czosnkiem
posmarować nim pizzę, zostawiając czyste brzegi
 
na sos: rozdrobniony/starty ser mozzarella, pokrojone w talarki pieczarki, brokuły, papryka czy inne warzywa lub jeżeli robicie niewegetariańską wersję -szynka/salami/kurczak itp., możliwość kombinacji dodatków jest nieskończona
 
po wierzchu posypać jeszcze ziołami
 
na papierze do pieczenia przełożyć pizzę na rozgrzaną wcześniej w piekarniku blachę (czy kamień, jeżeli takowy posiadamy), temperatura powinna wynosić ok. 200 stopni, ja bym polemizowała czy nie wystarczy 180 w wypadku piekarnika z termoobiegiem, przecież nie chcemy żeby pizza się spaliła, tylko upiekła, piec około 10 min.
 
swój sos pomidorowy wykorzystałam też po upieczeniu jako dodatek na wierzch
 
Zima  we Włoszech

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz