niedziela, 4 stycznia 2015

Razowe naleśniki z jarmużem i szpinakiem


 

Nie ma to jak odświeżyć stary, często powtarzany przepis. Za każdym razem, gdy robię farsz szpinakowy, czy to do naleśników, czy do makarony, czy innych dań zawsze staram się dodać coś innego, coś co akurat jest pod ręką albo coś co przyjdzie mi do głowy. Dziś -jarmuż. No bo, czemu nie? Zielone jest zdrowe i pięknie wygląda, bym zapomniała - i dobrze smakuje.

Składniki:
 
Naleśniki:
 2 jajka
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki mleka
1 szklanka wody (gazowanej)
szczypta soli
jajka rozkłócić, dodać mleko, mąkę, sól, na końcu wodę, kontrolując przy tym konsystencje (ciasto jest dosyć rzadkie, aczkolwiek takie być powinno), smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu

Farsz:
opakowanie szpinaku mrożonego
200 g jarmużu
2 ząbki czosnku
1/2 pora
ser feta-wedle upodobań, jeżeli chcemy bardziej serowy farsz dajmy ok. 200 g, smak powinien być wyczuwalny
2 łyżki słonecznika prażonego
 
 
szpiank rozmrozić, poddusić z pokrojonym w półtalarki porem, przeciśniętym czosnkiem i drobnymi liśćmi jarmużu (większe porwać)
 
na koniec dodać do farszu rozdrobniony ser i słonecznik, można dodać też np. posiekane orzechy
 
Na naleśniki nałożyć farsz, zwinąć, podpiec na suchej patelni.
 
Niskokaloryczny styczeń

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz