czwartek, 22 stycznia 2015

Wegetariańska lasange

 

 


Dawno nie jadłam lasange i już chyba zapomniałam jaka może być pyszna. Oczywiście moja wersja musiała być warzywna, aczkolwiek nie jest tylko dla wegetarian. Ja bym mogła jeść to danie bez przerwy, uważam moje kombinacje, dzięki którym powstał ten przepis, za bardzo udane. Co więcej nie jest to jeden z tych przepisów 'dobre, może kiedyś wypróbuje' czy 'smaczne, ale wolę coś innego', dla mnie jest idealny.

Składniki:
 
makaron lasnage (ok. 12 płatów, zależy od wielkości)
ok. 600 g szpinaku mrożonego
brokuł
1/2 słoika suszonych pomidorów
4 łyżki czerwonej fasoli
sól, pieprz, czosnek
cukinia
1/2 cebuli
100g żółtego sera
 
sos pomidorowy
przecier pomidorowy przyprawiam solą, pieprzem, ziołami, czosnkiem (można użyć koncentratu)
można dodać odrobinę wody i oliwy

różyczki brokułu gotujemy, drobno kroimy
 
szpinak rozmrażam, dodaję do niego czosnek (ilość wedle uznania), sól, posiekany brokuł odsączone z zalewy, pokrojone pomidory suszone, fasolkę czerwoną, chwilę podduszam
 
cebulę i cukinię kroję w drobną kostkę, podduszam do miękkości z dodatkiem odrobiny oliwy, doprawiam
 
płaty lasange wrzucam po 2-3 sztuki na gotującą, osoloną wodę i wyjmuję po minucie (nawet krócej)
 
dno naszej formy, tudzież naczynia żaroodpornego, smaruję sosem pomidorowym, układam makaron
 
wykładam połowę szpinaku z dodatkami
 
układam makaron
 
wykładam cukinię, na wierzch sos pomidorowy i połowę startego sera
 
kolejna warstwa makaronu
 
farsz szpinakowy
 
wyłożyć ostatnią warstwę makaronu posmarować obficie sosem pomidorowym i posypać serem
 
zapiekać ok. 30 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, najlepiej pod przykryciem
 
po wyjęciu najlepiej odczekać kilka minut aby zapiekanka odparowała
 
Zima  we Włoszech

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz