niedziela, 22 lutego 2015

Pizzerinki z cukinii

 
Alternatywa dla pizzy na tradycyjnym spodzie, lżejsza, zdrowsza a równie dobra. Na czas postnych postanowień akurat. Może położyć dowolne dodatki na wierzch, typu szynka, salami czy różne sery. U mnie tak tradycyjnie: sos pomidorowy, pieczarki i żółty ser na wierzch. Ze względu na dużą dowolność przy składnikach nie podaje dokładnych ilości, ważniejsza jest tu jakby to powiedzieć technika wykonania.
 
Składniki:
 
cukinia
kilka pieczarek
sos pomidorowy: na bazie przecieru z ziołami, solą i pieprzem
starty ser żółty/mozzarella na wierzch
zioła
 
Wykonanie:
 
cukinię kroimy wzdłuż, na plastry ok.1 cm (jeżeli cukinia jest mała można przekroić na pół i skroić nierówny spód)
 
cukinie rozłożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować sosem pomidorowym, ułożyć pokrojone w talarki pieczarki, dosyć ścisło (pieczarki skurczą się podczas pieczenia)
 
pieczarki posmarować sosem pomidorowym
 
wstawić do piekarnika na 10 minut (ok. 180 stopni)
 
po tym czasie posypać startym serem i zapiec do jego rozpuszczenia, kolejne 10-15 minut
 
oczywiście jak tradycyjną pizzę można zaserwować z sosem, można też pokroić na mniejsze kawałki i podać jako przystawkę
 


Pyszna pizza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz