niedziela, 22 lutego 2015

Placuszki twarogowe



Bardzo leciutkie, serowe pancakes, bo tak można je opisać. Jako punkt wyjścia obrałam przepis Nigelli, jednak w oryginale placuszki są dużo słodsze, co od razu mija się z celem, łyżeczka cukru wystarczy, poza tym dosłodzić można zawsze posypując cukrem pudrem już usmażone placuszki.



Składniki:
 
250 twarogu (o gładkiej konsystencji)
3 jajka
3 łyżki mąki
łyżeczka cukru
szczypta soli
 
Wykonanie:
 
twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem, szczyptą soli i mąką
 
białka ubić na sztywno
 
połączyć za pomocą łyżki czy szpatułki z masą serową
 
smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu
 
ja uwielbiam placki z dodatkiem serka czy jogurtu, dlatego też tak jak podawałam, lecz żeby odejść od serowych dodatków do serowych placków, proponuję owoce, dżemy, a nawet sam cukier puder :)
 
 
 

Twarogowe słodkości 2

2 komentarze: