niedziela, 22 marca 2015

Soczewicowa zupa ekspresowa



 
Lubię zupy, a najbardziej te proste i zaskakujące. Zupa z soczewicy przypadnie do gustu nawet mięsożercom, choć jest w 100% wegańska. W dodatku jej wykonanie nie zajmie nawet godziny.
 
Składniki:
 
1 szklanka zielonej soczewicy
ok. 2 l wody
ok.400 g włoszczyzny w słupkach (mrożonka)
cebula
łyżka oleju/masła roślinnego
pieprz, sól, ziele angielskie, listek laurowy
słonecznik prażony/natka pietruszki lub koperek
 
Wykonanie:
 
soczewicę zalać wodą, posolić gotować około 15 min
 
cebulę posiekać, poddusić na maśle
 
po kilkunastu minutach do soczewicy dodać warzywa z mrożonki, cebulę, zioła, doprawić, gotować jeszcze ok.10-15 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie i voilà
 
podawać z prażonym słonecznikiem i koperkiem lub natką pietruszki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz