środa, 11 marca 2015

Warzywna frittata z piekarnika




Ostatnio często na obiad lub kolację kuszę się na zrobienie na szybko omletu ze szpinakiem czy pomidorami. Dziś, aż tak szybko nie będzie bo frittata wyląduje w piekarniku. Ale dzięki rezygnacji z patelni, możemy zwiększyć ilość warzyw a to zdecydowanie pozytywny aspekt.

Składniki:
 
5 jajek
2 łyżki gęstego jogurtu
 
mała główka brokułu (200g)
4 pieczarki
1/4 papryki
4 łyżki czerwonej fasoli
2 pomidory
sól, pieprz, zioła prowansalskie
 
brokuł ugotować na miękko na parze, razem z pokrojonymi w grubsze talarki pieczarkami i papryką pokrojoną w nieduże paseczki
 
ugotowany brokuł pokroić drobno
 
wszystkie warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia (ok.20 cm średnicy) i wymieszać z dodatkiem soli ziołowej i pieprzu
 
jajka roztrzepać z jogurtem, dodać zioła, sól, pieprz
 
wylać masę jajeczną na warzywa
 
pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu i posypać ziołami
 
wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40 minut

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz