poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Kajmakowy sernik z solonymi orzeszkami

Inspirowany salted carmel cheasecake. Bardzo słodki, ale nie do końca.. bo słodycz została przełamana solonymi orzeszkami-trochę jak w snickersie.


Składniki:
(tortownica 26 cm)*
spód:
100 g herbatników
100 g orzeszków ziemnych
40 g roztopionego masła
sól-jeżeli używamy orzeszków bez soli
masa serowa:
800 g sera (u mnie kremowy President)
400 g masy kajmakowej (puszka)
70 g cukru
łyżeczka cukru z wanilią
60 g masła
4 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
wierzch:
0,5 l mleka 3,2%
0,5 szklanki cukru
łyżeczka cukru z wanilią
sól-jeżeli używamy orzeszków bez soli
* jeżeli chcemy uzyskać ciasta typu 'tarta' lub używamy mniejszej tortownicy należy zrobić masę serową z 3/4 porcji
Wykonanie:
polewa:
jeżeli robimy własny wierzch, zamiast gotowej masy z puszki:
mleka gotujemy z cukrami do czasu aż odparuje wystarczająco i przeobrazi się  pyszny kajmak, lekko płynny po podgrzaniu, dokładny sposób wykonania TU
spód:
herbatniki i orzeszki (+sól) zblendować
 połączyć z roztopionym masłem, wylepić dno formy
masa serowa:
masło utrzeć z cukrami
dodawać stopniowo masę korówkową z puszki, nadal ucierając
potem dodawać jajka, utrzeć całość na gładką masę i dodać ser 
na końcu dodać mąki, całość dobrze utrzeć, aby nie było grudek 
wylać na spód
piec ok. 40 minut w 170 stopniach
przestudzić
wierzch:
nasz kajmak lekko podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji
wyłożyć na wierzch sernika, równomiernie rozprowadzić
posypać orzeszkami, jeżeli używamy bez soli, oprószyć je solą
schłodzić przez kilka godzin w lodówce
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz