wtorek, 21 kwietnia 2015

Placki z puree marchewkowym



Placki z dyniowym puree są wszechobecne, w ogóle wykorzystanie dyniowego puree jest niemalże nieskończone. Czemu być dyni nie podmienić z marchewką i poeksperymentować z marchewkowym puree. Proponuję placuszki marchewkowe o lekko korzennym posmaku. Puree najlepiej przygotować wcześniej i użyć już gotowego, wystudzonego.

Puree z marchewki:
 
4-5 marchewek
szczypta cynamonu
szczypta pieprzu (np. cayenne)
 
marchewki obrać, umyć i pokroić w talarki
 
ugotować do miękkości na parze-ok.25 minut
 
przestudzić, zblendować na puree, dodać przyprawy wedle uznania
 
Placuszki marchewkowe:
 
Składniki:
 
1 szklanka puree z marchewki
1 szklanka mąki (np. pełnoziarnistej)
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Wykonanie:
 
puree połączyć z jajkami, dodać mąkę i proszek do pieczenia
 
na końcu kontrolując konsystencję, aby nie rozrzedzić ciasta za bardzo dodać mleko
 
smażyć na patelni bez tłuszczu na wolnym ogniu z obu stron*
 
*ze względu na słodycz marchewki mogą łatwo się przyrumieniać
 
 


Marchewkowy zawrót głowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz