sobota, 30 maja 2015

Domowa naleśnikarnia- pdowójnie truskawkowe naelśniki



Czy naleśniki to danie typowo francuskie? Źródła mówią, że jednak włoskie natomiast w XVI wieku żona króla Francji Katarzyna Medycejska przywiozła je do ojczyzny serów i wina. Jednak mają w sobie coś co od razu nasuwa skojarzenie z Francją -lekkość, elegancję, szykowność. Mi też kojarzą się z wakacjami, gdzie w nadmorskich kurortach mieszczą się wielkie naleśnikarnie serwujące to danie z każdym z możliwych nadzień zarówno na słodko jak i słono.

Naleśniki z truskawkami to jest coś, to już prawie jak wakacje. W wpisie znajdziecie przepis na idealne ciasto naleśnikowe, pasujące do słodkich kombinacji, lub jeżeli nie dodacie cukru- również do wytrawnych.

Składniki:
 
ciasto naleśnikowe:
 
2 jajka
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
sól
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
 
nadzienie:
 
truskawki zblednowane na mus
truskawki pokrojone w plasterki
kremowy twarożek, cukier puder do smaku
 
 
Wykonanie:
 
jajko roztrzepać ze szczyptą soli, cukrem waniliowym, dodać mleko
 
wsypać mąkę, dokładnie połączyć
 
na końcu ciągle mieszając i kontrolując konsystencję dodawać ciepłą wodę
 
smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, bez tłuszczu
 
serek wymieszać z cukrem, wyłożyć na naleśniki, ułożyć pokrojone truskawki, chwile zapiec na patelni, gotowy polać musem truskawkowym
 
voila 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz